Претенции към Охотско море ще предяви Русия в ООН

ohotsko-more

Утре Русия ще входира в ООН официална заявка за континенталния шелф на Охотско море извън границите на 200-километровата икономическа зона, съобщават руски медии. Става дума за участък от 56,000 квадратни километра в центъра на акваторията. Сега зоната е свободна за икономическа дейност от всяка страна.

Почти от всички страни Охотско море е обкръжено от руски територии – континента, полуостров Камчатка, остров Сахалин и Курилските острови. Това море би могло да се смята за изцяло руско, но на юг се намира японският остров Хокайдо. По тази причина то се смята за спорен участък и е общодостъпно.

„Охотско море граничи с повече от една страна. Ако около него беше само Русия, най-вероятно то щеше да се смята за вътрешно. Но, тъй като има участък на Япония, възниква необходимостта да се докаже, че вътрешната територия е продължение на континенталния шелф. Иначе то не може да се смята за изключителна икономическа територия на Русия“, казва юристът Пьотър Казначеев.

През 2001 година Русия се опита да докаже, че центърът на Охотско море е под нейна юрисдикция и е изключителна икономическа зона. Но експертите на ООН сметнаха доводите на Москва за недостатъчно убедителни. Освен това, Япония оказа съпротива на руската инициатива. Съдбата на подобни заявки зависи от два фактора.

„Фактически Русия разглежда тази част от морето, като продължение на континенталния шелф. Но това следва да се докаже. И степента на доказаност и научната обосновка ще определи съдбата на заявката. Вторият аспект е политическият – тук действа дипломацията, това винаги е един търг“, смята Казначеев.

Съдейки по коментарите в медиите на представители на МВнР, шансовете за успех са високи. Руските учени в течение на няколко години изследваха и събираха необходимите доказателства, а дипломатите успяха да уговорят Токио да не пречи. Но, както напомня Казначеев, прогнозите по веригите Ломоносов и Менделеев в Арктика също навремето бяха оптимистични, но и досега не е ясно, ще получат ли тези акватории статут на руски континентален шелф.

Междувременно, спорният участък на Охотско море има по-голямо значение. Това са и биологични ресурси, и полезни изкопаеми. За всички страни, освен Русия и Япония, стопанската дейност в Охотско море е тежка заради географското му положение. А това, според редица експерти, е пореден аргумент в полза на искането на Русия.

Влад Гринкевич, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост