Пристанище Лом е на 19 см под границата на заливане от река Дунав

port-lomНивото на река Дунав при Лом, което днес е 781 см, не възпрепятства работата на пристанището, каза Константин Костадинов, управител на порта.

„На критичната граница на заливане сме, но сме 19 см под нея все още и засега това не ни създава никакъв проблем. Могат да се обработват товари на пристанището”, заяви Костадинов, цитиран от Фокус.

Той посочи, че всичко, което се намира в пристанище Лом и е свободна норма за обработка, се обработва. „Работят кранове, тилови машини, няма залети райони още”, обясни още той. Костадинов заяви, че в пристанището е изготвен план при такива бедствия, аварии и наводнения. В него е заложено като първа мярка сваляне на ходовите мотори на крановете и изключване на захранването.

“Ако продължи покачването на река Дунав се изграждат защитни земнонасипни диги”, допълни Костадинов.

Той бе категоричен, че Ломското пристанище ще продължи да работи, защото има още два кея, които не се заливат от Дунав, колкото и да е високо нивото на реката.

Корабите ще продължат да влизат и да излизат от Западния и Южния кей на пристанището , заяви Костадинов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор