Пристанище Лом е на 19 см под границата на заливане от река Дунав

port-lomНивото на река Дунав при Лом, което днес е 781 см, не възпрепятства работата на пристанището, каза Константин Костадинов, управител на порта.

„На критичната граница на заливане сме, но сме 19 см под нея все още и засега това не ни създава никакъв проблем. Могат да се обработват товари на пристанището”, заяви Костадинов, цитиран от Фокус.

Той посочи, че всичко, което се намира в пристанище Лом и е свободна норма за обработка, се обработва. „Работят кранове, тилови машини, няма залети райони още”, обясни още той. Костадинов заяви, че в пристанището е изготвен план при такива бедствия, аварии и наводнения. В него е заложено като първа мярка сваляне на ходовите мотори на крановете и изключване на захранването.

“Ако продължи покачването на река Дунав се изграждат защитни земнонасипни диги”, допълни Костадинов.

Той бе категоричен, че Ломското пристанище ще продължи да работи, защото има още два кея, които не се заливат от Дунав, колкото и да е високо нивото на реката.

Корабите ще продължат да влизат и да излизат от Западния и Южния кей на пристанището , заяви Костадинов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със