Проверяват сделката за концесията на пристанище „Русе – запад“

01-port-ruse-zapad
В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление за проверка на сделката за концесията на пристанище „Русе-Запад“.

Още в началото на годината правителството на Бойко Борисов определи дружеството по закона за задълженията и договорите „Пристанищен терминал Русе-запад” за концесионер на пристанищен терминал „Русе-запад” за следващите 35-години, припомня ТопНовини.

Съдружници в дружеството са „Шип Инвест“ АД и „Фанти-Г“ ООД. През януари се повиха информации, свързващи фирмите с мажоритарния акционер и шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който взе по подобен начин още Корабостроителницата в Русе и пътническия терминал в Несебър, както и евентуални проблеми пред сделката за концесията.

Иначе ангажиментът е за 35-годишния срок да се инвестират 12 222 000 лв. в развитие на инфраструктурата, съоръженията и предоставяната услуга на пристанищния терминал, като не по-малко от 5 885 000 лв. ще бъдат вложени през първите шест години. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане е 120 000 лв. без ДДС, а очакваният средногодишен товарооборот в първите шест години от концесията ще бъде 176 445 тона.

„Не се очаква операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари за предоставяне на пристанищни услуги по българския участък на река Дунав. Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение въз основа на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията“, съобщават от антимонополната комисия.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост