Продължава аварийният ремонт на пристанището в Бяла

port-byalaМеждуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна още 789 000 лв. на Община Бяла за ІІ-ри етап от аварийни ремонтно-възстановителни работи на рибарско пристанище „Чайка” и яхтен терминал „Свети Атанас” в гр. Бяла.

Решението за финансиране е взето на 26 февруари 2013 г. и е допълнение към Решение № 6 от 2012 година, когато за І-ви етап от ремонта на рибарското пристанище бяха отпуснати 600 000 лв.

Зимните бури през февруари миналата година нанесоха значителни поражения върху конструкцията на брегоукрепителните съоръжения в района. Разрушена бе напълно защитата от скални блокове, защитаваща изградения паркинг.

Голяма част от защитата на външната страна на съоръжението, която е от тетраподи, бе също нарушена. През първия етап на ремонтно-възстановителните работи на оградното съоръжение беше извършен ремонт на вълнобойните блокове.

Доставени и монтирани са вече 267 броя четири тонни тетраподи за допълване на съществуващата защита. Допълнително бе направена берма от скални блокове пред вълнобойните блокове.

През втория етап от изпълнението на ремонта се предвижда допълване на защитата с още 229 броя 8-тонни тетраподи, които ще се монтират в пространството между вълнобойните блокове и съществуващите вече тетраподи. В цялата зона е необходимо извършване на ремонт на вълнобойните блокове, почистване на разрушените фуги в настилката и тяхното възстановяване. Напукания бетон около корозиралата армировка трябва да се изкърти до здрава основа. Армировъчните пръти трябва да се почиствят от ръжда. Завършващото покритие е необходимо да бъде от специализирани съвременни материали, осигуряващи добре антикорозионна защита и здравина.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски