Пак незаконно вадят скрап от режището в Шабла

potanali-korabi-shabla
Продължава незаконното вадене на скрап от корабното режище в Шабла.
Това съобщиха жители на малкото населено място, които са станали свидетели на поредните набези през почивните дни. Отново, както през миналата година, местните власти не са реагирали. Нито представителят на ИАМА, нито Гранична полиция, нито полицията.

Maritime.bg припомня, че през миналото лято четири компании опитаха да участват в процедура по получаване на права за изтегляне на потъналите кораби. Неразбиране между отделните институции лиши всички участници от възможността най-после да изчистят райското кътче.

Патовата ситуация доведе до очакваните набези. Десетки хиляди левове, които остават недекларирани, са били генерирани от групите водолази, сред които и местни жители. Още повече с безумното си поведение една от институциите, която трябва да даде становище създаде предпоставка да се мисли, че е налице порочна практика. Отказ заради “създаване на натрупване на плавателни съдове” получиха част от редовните, поне по документи, участници в процедурата. Тези препечатани, като под индиго, откази не дойдоха от ИАМА, а от държавния културен институт Център за подводна археология – Созопол.

Два месеца Maritime.bg търси за коментар шефа на центъра Христина Ангелова. Нито веднъж тя не даде отговор в конкретика за причините, поради които разрешенията не се получават.

След миналогодишния фарс се чу глас за промяна на Наредбата за изтегляне и изваждане на потънало имущество. Не е известно дали такава е направена, а докато няма стъпки в тази насока губи както държавата, така и бизнесът.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост