Продължава операцията по изтегляне на Costa Concordia

01costaconcordiaizteglyane
Продължава сложната операция по изтегляне на лайнера COSTA CONCORDIA.
Следствие засядането на кораба край бреговете на о. Джилио загинаха 32-ма души, а други двама продължават да са в неизвестност. На борда на кораба във фаталния 13 януари имаше 4229 пасажери.

Вече са монтирани два от поплавъците, с помощта на които корабът ще бъде изправен, а след като бъде стабилизиран – и изтеглен.

В момента до борда на COSTA CONCORDIA работи специализираният съд SVENJA. Операцията по изтегляне на лайнера започна през месец юни м.г.

Тя бе поверена на базираната в САЩ Titan Salvage и италианската Micoperi. Консорциумът предложи стриктни параметри по целия процес и изтегляне на кораба в неговата цялост. Представеният още през месец май м.г. план включва четири етапа. При първия COSTA CONCORDIA бе напълно обезопасен, докато при следващия бе изградена подводна платформа под съда.

Срокът, който експертите дадоха е 12 месеца, но по всичко личи, че операцията вероятно ще излезе извън предварителния график. Към момента властите в Италия са категорични, че няма никаква опасност за околната среда и икономиката, която в района на Джилио се поддържа от туризма.
[youtube width=“540″ height=“320″]71AuW7kHQsY[/youtube]
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на