Путин: Грийпийс не са пирати

Action Against Gazprom's Arctic Drilling

Активистите на Грийнпийс не са пирати. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин. По думите му те са нарушили международното право, но не би следвало да бъдат обвинявани в пиратство.

Maritime.bg припомня, че преди дни корабът на „Грийнпийс“ ARCTIC SUNRISE, който бе на посещение у нас преди няколко месеца, извърши акция срещу добива на нефт и газ близо до руска платформа в Арктика.

След демонстрацията корабът бе арестуван и отбуксиран от руски граничен катер до брега.

Днес се провеждат разпити на 30-те активисти, които се намират на борда на кораба. Това се случва след като вчера властите в Русия съобщиха, че е започнало наказателно производство срещу екоактивистите. То е по подозрения за пиратство и ако вината на участниците в акцията бъде доказана ги грозят 15 години затвор.

„Абсолютно ясно е, че те не са пирати, но формално са се опитали да превземат тази платформа… Очевидно е, че тези хора са нарушили международното право“, каза президентът Путин по време на Арктическия форум, който се провежда във федерацията.

Руските власти са притеснени, че подобни протести могат да отклонят чуждите инвестиции в отворилата се офшорна ниша.

В същото време от Грийнпийс съобщиха, че властите в Русия са нарушили международното право със задържането на плавателния им съд.

Междувременно международни активисти, които посетиха България в акцията за опазване на дребномащабното рибарство съобщиха пред Maritime.bg, че е организирана петиция за незабавното освобождаване на арестуваните.

Можете да се присъедините тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост