Путин: Грийпийс не са пирати

Action Against Gazprom's Arctic Drilling

Активистите на Грийнпийс не са пирати. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин. По думите му те са нарушили международното право, но не би следвало да бъдат обвинявани в пиратство.

Maritime.bg припомня, че преди дни корабът на „Грийнпийс“ ARCTIC SUNRISE, който бе на посещение у нас преди няколко месеца, извърши акция срещу добива на нефт и газ близо до руска платформа в Арктика.

След демонстрацията корабът бе арестуван и отбуксиран от руски граничен катер до брега.

Днес се провеждат разпити на 30-те активисти, които се намират на борда на кораба. Това се случва след като вчера властите в Русия съобщиха, че е започнало наказателно производство срещу екоактивистите. То е по подозрения за пиратство и ако вината на участниците в акцията бъде доказана ги грозят 15 години затвор.

„Абсолютно ясно е, че те не са пирати, но формално са се опитали да превземат тази платформа… Очевидно е, че тези хора са нарушили международното право“, каза президентът Путин по време на Арктическия форум, който се провежда във федерацията.

Руските власти са притеснени, че подобни протести могат да отклонят чуждите инвестиции в отворилата се офшорна ниша.

В същото време от Грийнпийс съобщиха, че властите в Русия са нарушили международното право със задържането на плавателния им съд.

Междувременно международни активисти, които посетиха България в акцията за опазване на дребномащабното рибарство съобщиха пред Maritime.bg, че е организирана петиция за незабавното освобождаване на арестуваните.

Можете да се присъедините тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на