Путин и Тръмп обсъдиха ситуацията на световния нефтен пазар

Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха в телефонен разговор ситуацията на световния петролен пазар, отбелязвайки, че новото споразумение на ОПЕК+ е сключено точно навреме, съобщава пресслужбата на Кремъл.

„Бе обсъдено положението на световния пазар на петрол. Отбелязана беше навременността на споразумението на ОПЕК+, до голяма степен благодарение на взаимодействието на президентите на Русия и САЩ. То беше стартирано на 1 май и вече има практическо въздействие върху стабилизирането на цените на петрола“, се казва в изявлението.

Руският лидер отбеляза също, че Руската федерация и САЩ са способни да постигнат много, ако следват традициите на съюзничеството от Втората световна война. „Подчертано бе историческото значение на съюзническите отношения, които свързваха нашите народи по време на Втората световна война и направиха възможно да победим нашия общ враг. Следвайки тези традиции, Русия и САЩ са способни да постигнат много в решаването на належащите проблеми на нашето време, включително осигуряване на стратегическа стабилност и борбата с тероризма, уреждане на регионални конфликти, противодействие на епидемиите“, се казва в доклада.

Държавните глави обмениха и поздравления по случай 75-годишнината от Победата над фашизма.

Това е шестият телефонен разговор между двамата от началото на годината. Три от тях бяха тристранни. Мохамед бин Салман Ал Сауд, престолонаследникът на Саудитска Арабия, и Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд, крал на Саудитска Арабия, се присъединиха към разговора два пъти. /БГНЕС и ТАСС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини