Пхенян вбесен от съвместните морски учения на САЩ и Южна Корея

iujna-korea-usa
Северна Корея възмутена от изпратения от САЩ авионосач „Нимиц“ към бреговете на Южна Корея за участие в учения.

Според разпространеното от държавните телевизии изявление на северокорейския Комитет по обединение става дума за „сериозна военна провокация“ от страна на Вашингтон.

„Съвместните морски учения с изпозлване на най-новите оръжия, в това число и атомен авионосач е шантаж, който демонстира, че опитът им (на САЩ и Южна Корея) да нахлуят на територията ни достигна безрасъдни нива“, пише в официалното съобщение, цитирано от агенция Интерфакс, предаде Пик.

В изявлението на северокорейската организация също така се подчертава, че „рискът от ядрена война на Корейския полуостров нарасна още повече заради ядрената военна активност на американските и южнкорейските ни врагове“.

Съвместните морски учения на САЩ и Южна Корея с участие на американския авионосач ще продължат край източните брегове на полуострова през идния понеделник и вторник.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост