Пътническият кораб „Adonia“ акостира в Пристанище Бургас

Пристанище Бургас прие пасажерския кораб „Adonia”. Той акостира в порта заради невъзможноста на пристанището в Несебър да поеме плавателне съд с такива размери.

„Първоначално идеята беше „Adonia“ да спре в Несебър, но това се оказа много трудна задача. Времето също не позволи това да се случи. Ако бяхме се решили на такава стъпка трябваше да извозваме пътниците с катери до брега, а това щеше да отнеме много време и ресури“, коментира директорът на порта – Диян Димов.

Корабът ще отплава от Бургас в 19:00ч. днес. Пасажерите ще разгледат забележителностите на града.

Корабът се намира на мястото предвидено за първата фаза на проекта „Зона за обществен достъп“, известна като Супер Бургас.

„Тази цялата зона ще бъде разчистена. Вече сме дали на търг за продажба на някои от големите кранове. Така ще се осигури място и финанси за този проект“, каза Димов.

„Искам туристите, които слизат в Бургас да не преминват през буферни зони, а да се озовават направо в Морската градина и Центъра. Ако всичко върви по план трябва да сме готови до 2013 година“ допълни той. Ако този проект бъде излълнен пристанището в Бургас ще може да поеме по 2 такива кораба.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на