Разширяват пристанището в Одеса

Повече от три хиляди хектара изоставени територии в северното предградие на Одеса, могат да се превърнат в приоритетна инвестиционна зона.

Преди броени дни в Пристанище Одеса бе представен проект, разработен от портовите власти в сътрудничество с програмата за международно развитие на САЩ (USAID).

Инициативата бе представена от Даниел Тхермън (директор на регионалната програма за Украйна на USAID), Радим Джил (инженер и икономист на проекта), Мишел де Жонг (експерт по портови проекти в USAID) и Юри Васков (заместник-изпълнителен директор на пристанището).

Според Юри Васков, проектът е изключително мащабен и цели създаване на нова свободна икономическа зона. По думите му досегашната „Порто-Франко“ е генерирала инвестиции в размер на 50 млн. щ. долара.

„След като през 2010г. правителството на Украйна реши да бъдат възродени свободните (специални) икономически зони, имаме реални предложения, свързани с по-нататъшното развитие на сухотоварното пристанище върху изоставените територии“, коментира Васков.

Той е категоричен, че привличането на инвестиции е изключително важен за региона процес. Според него е необходимо да бъде създаден и конкурентен бизнес план, а за управлението на този проект би била нужна международна агенция с опит, каквато е USAID.

Проектът за изграждане на съоръжения в блатистите изоставени територии в северното предградие включва няколко компонента. Те са изграждане на търговско-развлекателен парк, логистична зона (складове, контейнерни терминали и комплекси за обработка на товари), търговско-производствен парцел и „зелена територия“ на площ от 555 хектара.

По време на дискусиите в Пристнище Одеса, стана ясно, че проектът ще бъде предложен за разглеждане от Общинския съвет в града. По думите на Васков „Одеса 2023“ ще влезе и в плановете за развитие на пристанището през следващите 50 години.

maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост