Рибарите в Гърция имат същите проблеми като българските

Рибарско пристанище, Лаврион, снимка: Maritime.bg
Рибарско пристанище, Лаврион, снимка: Maritime.bg

Зеленият кораб на “Грийнпийс” Arctic Sunrise акостира в порт Лаврион, Гърция, след като посети Варна.

На борда му е българският риболовец от МИРГ Шабла – Каварна – Балчик Емил Дуков, предаде репортер на Maritime.bg, който също се присъедини към групата.

Освен тях с кораба пътува и представителят на “Грийнпийс” за България Деница Петрова.

Екоактивистите популяризират дребномащабния риболов, който е единствен неоказващ негативно влияние над околната среда и популацията на риба.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГръцки риболовци коментираха пред Maritime.bg, че основните проблеми за тях са свързани както с големите риболовни траулери, така и със свръхпопулацията на делфини в Средиземно море. “Неизброими са делфините, не знаем защо популацията им се увеличи толкова много през последните години”, каза рибарят Теодорос (на снимката) от Лаврион.

По думите му сред проблемите на местната рибарска общност се нареждат и акцизите за горивата. “Големият проблем обаче са траулерите, които унищожават екосистемата, огромно е количеството риба, което се изхвърля и не се реализира на местния пазар”, коментира още той. Гръцките риболовци срещат трудности и с програмите на ЕС свързани с рибарството. “Ако преди 5 години бе по-лесно да се получат средства за закупуване на оборудване, то сега това е почти невъзможно, а на преден план са програмите за скрапиране и прекратяване на риболовната дейност”, заяви 37-годишният мъж.

Очаквайте в близките дни поредица от публикации за живота на борда на кораба на „Грийнпийс“

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със