Ротердам остава най-натовареното пристанище в Европа

port-of-rotterdam
Морските ни пристанища Варна и Бургас са извън традиционната класация на европейската статистика за 20-те най-оборотни порта в ЕС за превоз на стоки, товари и пътници през 2011 година, сочат данните на Евростат.

Като страна с излаз на морска граница, имаме и сравнително ниска оборотност на стоките и товарите през пристанищата на обявяваните за „Най-добър град за живеене в България“ – Варна /2007 г. и 2008 г./ и Бургас /2010 г., 2012 г. и 2013 г./ – едва 25 млн. тона товари са минали през пристанищата на двата града за 2011 година. За сравнение – теглото на стоките обработени напристанищата в градовете на ЕС е 3,7 млрд. тона, а превозените пътници с морски транспорт са 385 млн. души, пише БТА.

Държавите-членки на ЕС с най голямо общо тегло обработени товари в морските си пристанища са: Великобритания /520 млн. тона /, Италия /500 млн. тона/, Холандия /492 млн. тона/, Испания /398 млн. тона/, Франция /322 млн. тона/ и Германия /296 млн. тона/. В Италия е бил регистриран най-висок брой на качвания или слизания на пътници в морските пристанища – 82 млн.пътници. Следват: Гърция – 79 млн., Дания – 42 млн., Швеция – 30 млн., Германия – 29 млн., Великобритания – 28 млн. и Франция – 26 млн. пътници.

Топ 20 на най-големите пристанища в ЕС за обработка на стоки и товари се оглавява от Ротердам – 370 млн. тона, Антверпен – 169 млн. тона, Хамбург – 114 млн.тона, Марсилия – 85 млн. тона и др.

Най-натоварено пристанище по отношение броя на пътниците е Дувър, Великобритания – 13 млн. пътници. Следват две гръцки пристанища Перама и Саламинас – по 11 млн., Хелзинки /Финландия/ и Кале /Франция/ – по 10 млн., Стокхолм /Швеция/ и Пирея /Гърция/ – по 9 млн. броя пътници и др. Общото тегло на стоките и товарите в пристанищата на ЕС се е покачило с 2 пункта, а броят на превозените пътници е намалял с 4 на сто, отчитат данните на Евростат.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на