Рулевият на Costa Concordia е виновен, твърди капитанът

costa-concordia

Капитанът на злощастния лайнер COSTA CONCORDIA – Франческо Скетино, обвини рулевия, който е бил на мостика, за засядането от 2012-а година.

Капитанът се яви пред съда в Гросето по обвинения за непредумишлено убийство. Пред съдиите Скетино заяви, че корабът нямало да заседне, ако рулевият Якоб Рус Бин (Индонезия) е следвал заповедите му.

Капитанът и неговият адвокат поддържат тезата, че поради проблемна комуникация, заради слабата езикова подготовка на рулевия, той не разбрал заповедта за отклонение на курса и изпълнил същата в противоположна посока.

Това твърдение на капитана и защитата му обаче не бе прието от ангажираните към делото морски специалисти. Според тях заповедта на Скетино е дадена твърде късно, само няколко секунди преди удара. Специалистите също така потвърждават думите на капитана за грешката на рулевия, но така или иначе COSTA CONCORDIA вече е бил твърде близо до скалите.

За разлика от рулевия, който вече е сключил споразумение с прокуратурата, Скетино го грозят 20 години зад решетките, а правоспособността му отдавна е отнета.

Всичко за инцидента с COSTA CONCORDIA в Maritime.bg

Видео:

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал