Румъния има големи надежди за добива на газ от Черно море

cherno-more-gaz

 

Генералният директор на петролната компания „О Ем Ви Петром“ Мариана Георге смята, че природният газ в Черно море може да превърне Румъния в регионален лидер по отношение на този природен ресурс, съобщава информационният сайт „Зиаре“. Според нея дълбоководната експлоатация в открито море предлага на Румъния възможността да получи достъп до по-евтин природен газ от този, който внася.

„До началото на продукцията обаче има още няколко години, а инвеститорите имат нужда освен всичко друго и от благоприятен фискален режим и разумна система на таксите за експлоатация“, казва още директорът на „О Ем Ви Петром“.

„В момента знаем, че имаме потенциал в Черно море. Имаме една-единствена сонда, инсталирана в Черно море на голяма дълбочина, както и първия успех. От друга страна обаче, ще имаме през 2019-2020 г. първото производство. Това, което правим ние в този интервал – от откриването през 2012 г. до началото на добива през 2020 г., е да намалим степента на риска и несигурността“, посочи Мариана Георге.

„Нашият приоритет за реализирането на продуктите ни е Румъния. И навсякъде по света първият пазар, на който се опитваш да пласираш продукцията си, е пазарът, на който произвеждаш, предаде blitz. Нещо повече – Румъния вече няма да зависи от Русия или от Украйна“, посочи тя.

На въпрос дали румънците ще започнат да плащат по-малко за газ след достъпа до природните ресурси в Черно море, Мариана Георге отговори положително.

„Това е легитимно желание на всеки потребител. В момента Румъния внася 20 процента, което е много скъпо. И не става въпрос, че е по-скъпо от вътрешното производство, но и в сравнение с други европейски цени“, подчерта генералният директор на „О Ем Ви Петром“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост