Румънски кораб ще изследва запасите от риба в наши води

STEAUA-DE-MARE-I

Правителството разреши на плаващия под румънски флаг научно-изследователски кораб „Steaua de Mare I“ да премине през българското териториално море и да пребивава за периода от 1 октомври до 20 декември 2013 г. включително във вътрешните морски води на страната.

Той ще посети и пристанищата във Варна, Несебър и Созопол. Разрешението е във връзка с извършването на есенното изследване през т. г. относно състоянието на запасите от дънни и пелагични видове риба и разпределението им в българската и румънска акватория на Черно море.

България и Румъния имат споразумение за съвместни научни изследвания в рамките на националните програми за събиране, използване и управление на данни в сектор „Рибарство“.

Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и няма да създадат затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикции, информират от пресцентъра на МС.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор