Русия обособява Арктически корабостроителен център

Gazprom LNG marine shipping
Роснефт ще гради корабостроителен център в Арктика, съобщи вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин. Той уточни, че компанията, в която основен акционер е федерацията, е получила разрешение от Министерството на отбраната да бъде изграден “корабостроителен център за Арктика”.

Той ще се намира в Росляково, Мурманск. Все още обаче не е напълно ясно дали ще бъде изграден изцяло нов завод или ще бъде модернизиран някой от съществуващите в района. Всъщност именно този в район се развива цялата корабостроителна програма на руският Северен флот, а повечето ярдове там са собственост на Обединената корабостроителна корпорация, която е 100% държавна.

Maritime.bg припомня, че през август м.г. президентът на РФ Владимир Путин заяви, че корабостроенето в страна губи позиции. Тогава той изтъкна, че за развитието на търговията през Северния морски път е необходимо да бъдат построени 512 нови кораба, на обща стойност над 187 млрд. щ. долара.

Тогава Путин заяви, че този процес трябва да завърши най-късно през 2030 година. Инвестициите в Росляково няма да са единствените, които Роснефт планира за морското си подразделение. Корпорацията съобщи за предстоящи инвестиции в корабостроителницата в Новоросийск, която трябва да спомогне експанзията на Черноморския флот на федерацията.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.