Русия освободи моряците от „Арктик сънрайс“

 

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg
Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Русия свали криминалните обвинения срещу активистите на „Грийнпийс” (Greenpeace), които участваха в акция срещу добива на нефт и газ в Арктика. От Кремъл разпоредиха 30-те души да бъдат освободени. Активистите на организацията можеха да получат до 7-годишни присъди, ако бяха признати за виновни.

Според „Грийнпийс” всички членове на екипажа на кораб „Арктик сънрайс”, включително доброволците, ще бъдат освободени след издаване на визи.

Западни страни и множество авторитетни личности изразиха своето неодобрение срещу задържането на екоактивистите, които прекараха близо 2 месеца в руски арести.  Някои анализатори смятат, че амнистията, която получават „зелените”, е ход за подобряване на международните отношения на РФ, преди олимпиадата в Сочи.

В същото време президентът на страната – Владимир Путин, подчета, че ще бъдат предприети и в бъдеще всички необходими стъпки за запазване интересите на федерацията, както и развитието на Арктическия регион. Според официалните руски органи протестът на „Грийнпийс” е застрашил живота на работещите на платформа „Приразломная” (собственост на държавната „Газпром”) в море Печора, която е ключов елемент в плановете на РФ за развитие на Арктика.

През цялото време на сагата, „Грийпийс” твърдяха, че арестът на плаващия под флага на Нидерландия ледоразбивач „Арктик сънрайс” е бил незаконен, а протестът е имал изключително и само с мирни цели.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на