Русия ще покаже военноморския си потенциал в Индия

trikand

Русия ще демонстрира най-новите образци на военноморската си техника на първия военноморски салон „NAMEXPO 2013” в индийското пристанище Кочин (23-27 септември). Своите продукти под егидата на Рособоронекспорт в Индия ще представят водещите компании на Обединената корабостроителна корпорация – Конструкторското бюро „Рубин”, компанията „Малахит” и научно-производственото обединение „Марс”.

Откриването на новия специализиран салон ще бъде добра платформа за демонстрация на потенциала на Русия. Днес Индия има амбициозни цели за укрепване на националните си военноморски сили, заяви в интервю за „Гласът на Русия” официалният представител на „Рособоронекспорт” Вячеслав Давиденко:

– Русия като надежден стратегически партньор е готова на всестранно сътрудничество за ефективното изпълнение на всички планове. Русия планира да обсъди на изложбата конкретните стъпки за задълбочаване на сътрудничеството с индийските държавни и частни производители на военноморска техника. Едно от най-перспективните направления на това сътрудничество може да стане съвместното проектиране и производството на нови кораби.

За повече от 45 години руско-индийско сътрудничество във военноморската сфера за Индия са били построени над 70 бойни кораба, отбеляза Давиденко:

– В момента Русия помага за проектирането и оборудването с руски системи на строящите се в Индия кораби. Това са ескадрените миноносци от проектите 15А и 15В, фрегатите и самолетоносача от проекта 71. Освен това, компанията „Севмаш” завършва изпитанията на самолетоносача „Викрамадитя”. Той трябва да бъде предаден на индийската страна през ноември тази година.

На изложбата „Рособоронекспорт” ще представи фрегатите от проекта 11356. Индия отделя голямо внимание именно на фрегатите в рамките модернизацията на своя флот. Два кораба от този проект – „Тег” („Сабя”) и „Таркаш” („Колчан”), Русия предаде на Индия през 2012 година, а след това беше предаден и третият – ракетната фрегата „Триканд” („Лък”). Като цяло, за индийския флот в руските корабостроителници бяха построени шест кораба от проекта 11356, отбелязва главният редактор на списание „Експорт вооружений” Андрей Фролов:

– Тези фрегати се представиха добре в индийския флот. Руската промишленост ги построи доста бързо и на изгодна цена. Това означава, че по критерия цена-качество, това, може би, е един от най-добрите варианти, които Индия може да си позволи.

В салона „NAMEXPO 2013”, заедно с руските компании ще вземат участие над 50 от най-големите производители на оръжие и военна техника от Великобритания, Франция, САЩ, Индия, Италия, Испания, Швеция и Израел.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.