Руски танкер премина през Северния морски път за 7,5 дни

Преди броени дни приключи транзитното преминаване през Северния морски път, извършено от руският танкер  „Владимир Тихонов“. Корабът е собственост на Совкомфлот.

„Владимир Тихонов“ е транспортирал 120 хил. тона газов кондензат. Корабът остава в историята като първи съд с подобни размери, преминал през СМП.

Двата най-големи в света ледоразбивачи са ескортирали танкера. Това са „50 Лет Победы“ и „Ямал“.

Изминати са повече от 1200 nm от нос Дизайр (остров Нова Земя) до нос Дежнев в Беринговия проток. Преминаването е осъществено в рекордно кратко време – по-малко от 7,5 дни.

Спестени са около седем дни, в сравнение с традиционния маршрут през Суецкия канал. Това представлява значително икономическо предимство и потвърждава високия потенциал и стратегическо значение на Северния морски път.

За Совкомфлот това е втори транзит от Атлантика до Тихия океан през Северния морски път. През месец Август м.г. преход извърши „СКФ Балтика“ /дедуейт над 100 000т./.

До тази година „СКФ Балтика“ бе най-големият кораб преминавал по маршрута.

maritime.port.bg припомня, че през Август м.г. през Северния морски път премина „Nordic Barents“ – първи не-руски кораб преминал по маршрута. Kорабът отплава от порт Киркенес в Норвегия и прекоси Арктика, като транспортира 41,000 тона желязна руда до Китай. В начинанието тогава се обединиха компании от Норвегия и Дания.

В „битката за Северния морски път“ преди дни се включи и “Sanko Odyssey” – най-големият бълкер и първи японски съд, преминаващ през маршрута. “Sanko Odyssey” ще транспортира 72 000 т. желязна руда за Китай. За сигурност Росатомфлот ще осигури поне един атомен ледоразбивач, който ще ескортира “Sanko Odyssey”.

По-рано през лятото бе поставен и първи рекорд за скоростно преминаване през протока от “STI Heritage”. Танкерът премина през СМП за осем дни. Рекордът не се задържа дълго,  след преминаването за 7,5 дни извършено от „Владимир Тихонов“.

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост