Руснаци купуват танкерите на Кадафи?

Либийският танкерен флот влезе в заглавията, след като се заговори за евентуална сделка за продажба на руски инвеститори. 

Възможно е зад слуховете да стои единствено спекулативна цел, но в Либия говорят за сделба от 300 млн. щ. долара с режима на Муамар Кадафи, който в момента е под икономически санкции от ООН, САЩ и ЕС.

Либийската „Общонационална Морска Транспортна Компания“ (GNMTC) може да продаде част от флота си на неизвестни група руски инвеститори, сред които и националната корпорация Совкомфлот. Това са заявили източници от индустрията, пред изданието „The Petroleum Economist“.

Говорител на руската корпорация е заявил пред „The Moscow Times“, че не разполага с информация за интереси на  дружеството насочени към либийските танкери. „Това са слухове, а ние не коментираме слухове“, заявява говорителят на Совкомфлот.

Според справка в сайта на GNMTC, компанията разполага с 15 съда, които са участвали в транспортирането на 1,6 млн. барела петрол, които Либия е произвеждала дневно.

Предполага се, че корабоплаването в Либия се контролира от семейство Кадафи. Според грама на американски посланик в Триполи от 2008г., публикувана от WikiLeaksсинът на Кадафи – Ханибал е „ключовата фигура“ зад GNMTC.

През Юни ЕС добави шест либийски порта в списъка със замразени активи. Това са портовете в Триполи, Ал Хумс, Зуара и петролните терминали в Брега, Рас Лануф и Зауах.

Много по-рано, през Март, maritime.port.bg съобщи, че всички либийски пристанища и терминали, са добавени към списъка на зоните, изключени от обхвата на покритието в рамките на годишните политики за региони с военни рискове на застрахователите от Лондон.

Скоро след разпалване на конфликта, руският президент Дмитрий Медведев подписа указ, с който се признава оръжейното ембарго над Либия. „Било е запланувано Русия да загуби 4 млрд. щ. долара от експорта към Либия следствие на ембаргото„, заяви Сергей Чемезов, който управлява „Руски технологии“.

Според „The Petroleum Economist“ цената на GNMTC в момента е около 300 млн. щ. долара. Преди кризата в Либия, тя е била 1,3 млрд. щ. долара. Според изданието евентуална сделка може би е изходната стратегия на семейство Кадафи.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на