Ръст при износа на зърно очаква Пристанище Варна

порт-варна

Пристанище Варна очаква ръст в износа на зърно през тази година. През юли пристанището е обработило около 450 хил. тона зърнени товари, включително пшеница, ечемик, царевица и др. Само за първите седем дни на август, който е най-силният месец за износ на зърно, през порта са изнесени почти 238 хил. тона.

На практика Пристанище Варна обработва зърнени товари целогодишно. Например, през 2013 г. няма месец, през който от там да не е изнасяно зърно.

Основно износът е за страни в Европейския съюз, като основни дестинации са Белгия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Испания, Португалия, както и за други страни, като Ливан, Либия, Саудитска Арабия.

В средносрочен план търговското дружество има разработена програма за усъвършенстване на технологиите за обработка на зърнени товари, предаде Инвестор. Пристанищният оператор уточнява, че се прави всичко възможно, за да не се стига до струпвания на чакащи камиони със зърно.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски