Сагата “Ина” продължава: Гърция не освобождава старпома Недялко Петров

korab-ina

Гръцката държава не освобождавана българина старши помощник-капитан на кораб “Ина” Недялко Петров. Преди няколко седмици възрастният капитан бе освободен от затвора в граф Нафплио.

Добри сънародници го приютиха в къща извън града. Въпреки, че той е получил присъда за административно нарушение, все още няма право да напуска пределите на съседната ни страна.

Информацията потвърди пред Maritime.bg синът на капитана – Кирил. Според него причина за задържането е продължаващият процес срещу единия от известните собственици на кораба – Георги Мишков, който бе заловен и арестуван на гръцка земя.

Осъден е. Има обаче забрана за напускане на страната, обяснили са му, че ако иска да му бъде намалена присъдата и да напусне Гърция трябва да си откупи оставащите дни”, каза синът на капитана. “По три евро му искат за всеки от оставащите дни на присъдата му”, добави той.

Според него поредният фарс е или за пари или е роден от действията на адвокатите на Мишков. Междувременно по непотвърдена информация Георги Мишков, който в България бе обявен от моряците за робовладелец, е бил преместен в болница.

Сагата с кораб “Ина” започна на 22 юни 2011-а година, когато съдът, плаващ под флага на Коморските острови, бе задържан в гръцки води. На борда му имаше 3000 мастър бокса цигари. Българите от екипажа бяха държани пет месеца под домашен арест на територията на Република Гърция, по подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а в края на годината бяха освободени с мярка подписка в България. Почти две години по-късно част от моряците вече плават.

Ще търсим съдействие от властите за връщането на баща ми„, каза още синът на капитана.

Видео: Главният механик Николай Туртов след завръщането в България (01.12.2012)
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/TURTOV 1.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Моряците от кораб „Ина“ вече в България“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/TURTOV 1.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

[ultimate 2 /]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост