САЩ бори "руската пропаганда" на Балканите със 140 хил. долара

Държавният департамент на САЩ ще отдели 140 000 долара за балканските държави в помощ на информационната борба с Русия, гласи документ, цитиран от сайта RT.

Споредствата ще бъдат предоставени чрез американското посолство в Прищина за реализацията на програмата “TechCamp в Косово: борба с дезинформацията на Балканите“.

Съгласно документа, с помощта на програмата ще се работи за укрепване доверието на обществото „в свободната преса и демократичните институции, като се оказва помощ на участниците да идентифицират и да се борят с фалшивите новини, дезинформацията и свързаните с това заплахи като фалшивите акаунти“.

Инициативата има регионален характер, а „целевата аудитория“ са граждани от Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна Гора, Северна Македония, Сърбия и Словения.

Обучавани ще бъдат правителствените говорители, журналисти, както и медийни инфлуенсъри.

Програмата се състои от две части – тридневен семинар и последващи мероприятия.

По първа част на 19-21 ноември 2020 година в Пея ще се проведе семинар с най-малко 45 участници, а втората част предвижда предоставяне на грантове и програма за обмен, пише в документа.

Въпросната програма предполага постигане на редица цели, като една от тях е насочена към „противодействие на руската дезинформация“.

В рамките на една година най-малко половината от журналистите, преминали подготовка по програма „TechCamp“, ще вземат участие в местни или регионални инициативи за укрепване на журналистическите си мрежи и в мероприятия, насочени срещу дезинформацията.

В конкурса могат да участват мести неправителствени и нетърговски организации, аналитични центрове, организации на гражданското общество и образователни институции. /БГНЕС, РИА Новости

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини