Сиви вдовици нападнаха контейнеровоз

Screen Shot 2013-10-09 at 10.43.30 AM

Забрана за влизане в пристанище Ротердам получи контейнеровоз DAL STELLENBOSCH. Причината е, че на борда на плаващия от Кейп Таун съд са открити отровни паяци.

По време на прехода, екипажът открива десетки огромни насекоми. Моряците предположили, че паяците са от изключително отровния вид Черна вдовица.

Над 30 изхвърлихме зад борд„, казал капитанът на специалистите, които се качили на кораба за проверка. Още 20 паяка били открити при последващото обследване на плавателния съд.

Оказало се, че не става дума за черни вдовици, а за по-малко отровните, но също толкова опасни – сиви вдовици. Ден по-късно плавателният съд е допуснат до порт Ротердам.

Това не е първи подобен случай. Maritime.bg припомня за много по-сериозния инцидент с кораб ALTAVIA. През 2010-а година на товарния кораб бе отказано да влезе в порт на о. Гуам.

Тогава местните власти наредиха на капитана да върне кораба в Южна Корея. Въпреки двудневните изследвания видът на огромните насекоми не бе установен. Спецовете само доказаха, че паяците са отровни.

За разлика от броя на насекомите на DAL STELLENBOSCH, на ALTAVIA имаше над 1000 паяка. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор