Скетино разпоредил близкото преминаване до о. Джилио

costa-concordia

В театър се превърна съдебната зала в италианския град Гросето при свидетелствата на навигатора, който е бил на вахта в нощта когато COSTA CONCORDIA заседна.

Навигаторът Симоне Канеса твърди, че капитан Франческо Скетино му е наредил да промени курса на кораба, така че да мине изключително близо до о. Джилио. „Преди да се снемем от Чивитавекия, кап. Скетино ми каза да го изчакам на мостика. Тогава той ми нареди да планираме промяна на курса от Чивитавекия до Савона и да преминем край о. Джилио„, свидетелства навигаторът. Към свидетелството на офицера, наблюдаващият прокурор добави и записи от мостика.

Така, виж с каква скорост трябва да се движим. Нека минем край Джилио„, казва Скетино. Малко по-късно записите издават следващите му заповеди: „Нека се поклоним на Джилио. Да направим това ши**но нещо до Джилио„.

„Поклонът“ навигаторът обяснява, че е практика, която е често използвана и цели да се поздрави някой на острова.

Мъжът е вторият процесуален свидетел срещу капитан Скетино. Ако капитанът бъде признат за виновен по обвиненията за неизпълнение на задълженията си, предизвиквайки смърт, го грозят 20 години зад решетките.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал