След идването на Arctic Sunrise: ИАРА се сети за дребномащабния риболов (видео)

greenpeace25-членен екипаж от 13 държави ще обиколи девет европейски страни, за да бъде популяризирана необходимостта от промяна в общоевропейската политика, свързана с рибарството и аквакултурите.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/green1.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Arctic Sunrise Varna“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/green1.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
От борда на кораб Arctic Sunrise екоактивистите на “Грийнпийс” ще проведат своята мисия, започнала в Румъния, през България до Великобритания. Природозащитниците искат незабавно преориентиране, целящо намаляване флота и големите риболовни кораби, както и насочване на потоците по риболовните програми към дребномащабното рибарство. Според “Грийнпийс” именно то създава в пъти по-голям брой работни места,в сравнение с офшорното, което освен това влияе изключително негативно на общите рибни запаси. На импровизиран ритуал запален фенер бе предаден от румънски към български риболовец, с което се цели затвърждаване правотата на исканията и съвместните усилия за тяхното постигане.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/green2.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Arctic Sunrise Varna“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/green2.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
Емил Дуков – рибар от Шабла, който ще плава на борда на Arctic Sunrise, коментира, че проблемите на българските риболовци са комплексни, като до голяма степен са свързани с липсата на нормативна база. В отговор на въпрос на Maritime.bg екоактивистите от “Грийнпийс” заявиха, че не възнамеряват да правят демонстрации, например край платформа “Галата”, но все пак заявиха, че търсенето и последващият добив на нефт и газ влияят над рибните популации. Вчера се проведе и кръгла маса между “Грийнпийс” и ИА “Рибарство и аквакултури”. Неочаквано изпълнителният директор на ИАРА заяви, че ще бъде подготвена стратегия за дребномащабния риболов. Дали случайно или не, това решение той обяви при идването на кораба на “Грийнпийс” именно с такава мисия. Все пак Драгомир Господинов уточни, че идеята се е зародила още през миналата година, и вметна, че не може да носи отговорност за вижданията за развитие на риболова, което са имали предходните директори на агенцията. Днес и утре корабът Arctic Sunrise ще бъде отворен за посещения от граждани.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на