След сблъсъка край Калиакра: Нарязват кораб St. Catrien

Двата кораба на зимната котвена стоянка. Фото: Румен Сарандев
Двата кораба на зимната котвена стоянка. Фото: Румен Сарандев

Един от двата кораба, които се сблъскаха край н. Калиакра в края на миналата седмица вероятно ще бъде нарязан в турско корабно режище, научи Maritime.bg. Става дума за плаващия под флага на Коморските острови кораб St. Catrien. При удара той е понесъл сериозни щети.

В момента плавателният съд се намира в порт във Варна и разтоварва своя товар – бали слама. Корабособственикът ще прехвърли товара от St. Catrien на друг свой кораб. След това ще бъде извършен оглед, а щетите оценени.

Вероятната причина за инцидента, който за щастие се размина без жертви или замърсяване, е човешка грешка. На вахта на борда на кораб Lady Gul е бил старши помощник-капитанът, който обаче при първоначалните разпити не дава конкретни отговори, отговаряйки, че е в шок.

Проблем пред разследващите ще бъде и липсата на VDR-и и на двата кораба. Maritime.bg научи още, че преди колизията двата кораба са били потърсени от трафик кулата за да бъдат предупредени за сближаването. Ответен отговор не е получен.

Щетите по другия кораб участвал в сблъсъка – Lady Gul, ще бъдат отстранени във варненски кораборемонтен завод. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на