След 153 години откриха потънал параход

potanal-korab

Американски служби идентифицираха останките на кораб ROBERT J. WALKER, който потъва преди 153 години след сблъсък с друг съд.

Параходът е бил част от изследователския флот на САЩ. 20 моряци са загинали при потъването на кораба, което става на 21 юни 1860 г. Параходът изчезва под вълните на около 10 nm от Абсекън, край бреговете на Ню Джърси. Тогава съдът е плавал към Ню Йорк, след извършване на поредното проучване в Мексиканския залив. Удря го товарен кораб.

До момента се знаеше къде са останките, но те не бяха идентифицирани. ROBERT J. WALKER е един от първите американски параходи с метален корпус.

Комендантът на Бреговата охрана на САЩ адмирал Робърт Пап каза, че ROBERT J. WALKER показва трансформацията в американски флот. Той припомни на пресконференция, че останките са открити през 70-те години от рибар. За да бъдат идентифицирани те в САЩ бе създадено публично-частно партньорство с тази цел. В него участваха представители на правителствени организации, местни водолазни фирми, историци и други.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на