Спад на вредните емисии в Индия за първи път от 40 години

Емисиите на въглероден диоксид в Индия са спаднали за пръв път от четири десетилетия, отчасти благодарение на наложената карантина, показва проучване, публикувано от британския уебсайт Carbon Brief.

Намаленото потребление на електроенергия и конкуренцията от възобновяеми източници на енергия намаляват търсенето на изкопаеми горива още 12 месеца преди пандемията да удари Индия, но внезапното въвеждане на мерките за изолация на 25 март експресно е ускорило намаляването на емисиите на CO2, според данните на „Carbon Brief“.

Емисиите на CO2 са спаднали с около 15% през март и е възможно да отчетат спад с 30% през април.

Според проучването, емисиите са спаднали с около един процент през фискалната година, приключваща през март 2020 г., след спада на потреблението на въглища, а кривата на потреблението на нефт се движи надолу.

Производството на въглища е намаляло с 15% през март и 31% през първите три седмици на април.

Потреблението на нефт е намаляло с 18% до март 2020 г., докато производството на възобновяема енергия в същото време се е повишило. /БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва