„Спасител“-ите отплават към Дунав

spasitelna-operaciya

Катери на Морска администрация все пак ще бъдат прехвърлени на река Дунав от морето, научи Maritime.bg. Необходимостта за този ход стана още по-голяма след като в Русе хидравлична набиваща машина падна върху съд на администрацията и го изведе от строя. Предстои застрахователите да оценят щетите и да се премине към ремонт на катер „Пристис“, който единствен на Дунав до голяма степен покриваше нуждите на ИАМА.

Maritime.bg припомня, че ръководството на агенцията бе решило да изпрати на Дунав спасителните „Тангра 1“ и „Тангра 2“.  Към момента обаче друго решение е на дневен ред и за служба на реката вероятно ще отплават два „Спасител“-я – един от Варна и един от Бургас.

Двата катера ще достигнат до Русе на собствен ход, а тези дни ще бъде уточнено и кога точно ще отплават те. Катерите са удобни за експлоатация на Дунав заради малкото газене и водометните двигатели. Сладката вода пък ще допринесе за по-продължителната им експлоатация.

На реката, съдовете ще изпълняват различни задачи. Катерите, с които разполага агенцията на Дунав са остарели и трябва да бъдат заменени. Задачите във Варна и Бургас ще изпълняват останалите съдове от състава на Морска администрация.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на