„Спасител“ от Бургас вече служи на Дунав, чакат втори

620_RuseKater5

Дирекция Морска администрация – Русе получи катер „Спасител“, който досега служеше на море. Това съобщи пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Георги Цветков.

Инициативата за осигуряване на по-добри плавателни съдове за нуждите на агенцията по реката бе започната от предния изпълнителен директор к.д.п. Сергей Църнаклийски.

Катерът бе доставен след сложна операция по суша и бе спуснат във водите на Дунав в края на миналата седмица на Пристанище Русе – Изток. Шефът на агенцията в Русе го определи като изключително подходящ за задачите, които ще изпълнява. Освен това експлоатацията в сладка вода ще увеличи живота на съда.

Пред Maritime.bg к.д.п. Цветков обясни, че другият „Спасител“ от Варна ще бъде изпратен в Лом.

Maritime.bg припомня, че катерът на ДМА – Русе беше полупотопен след инцидент в порта. Тогава върху него се стовари набиваща машина, която го изведе от строя. ДМА – Русе до пристигането на „Спасител“-я остана без катер за контрол на корабоплаването.

Варненският катер пък ще плава по море и река за да достигне до новото си назначение.

Фото: БТА

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със