Строителството на Морска гара Бургас върви по график

morska-gara-burgasСтроителството на Морската гара на пристанище Бургас върви според предварително заложените срокове в проекта.

Кметът на града Димитър Николов, бившият председател на Комисията по транспорт и съобщения в 41-о НС Иван Вълков и изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов огледаха терена до старата кейова стена, където се изгражда новият пътнически терминал.

До края на лятото гарата ще бъде завършена и през октомври ще посрещне 6 луксозни лайнера. Те са на 3 от най- известните круизни компании: Royal Caribian, Princess Cruises, P&O Cruises,обясниха от ръководството на порта.

Максималните параметри на най-големия кораб м/к Celebrity Constellation са – дължина 294 м, газене 8м, 2000 пасажера на борда и 1500 екипаж. Сградата на Морска гара, със заведението за хранене ще бъде разположена по протежението на кея на 18 метра от морето. Състои се от модули 1, 2 и 3. В първия модул ще има зала „Заминаващи“ с директен вход от вън.

Заминаващите ще преминават през метал-детектор, проверка, митница и паспортна проверка, след което ще се качват на второто ниво с асансьори, достъпни и за хора с увреждания, за да преминат към акостиралия кораб.

Във вторият модул ще има заведение за хранене на два етажа и междинно ниво, което е функционално отделено от Морската гара и няма да се ползва от пътниците.

В модул 3 пристигащите ще слизат от акостиралия кораб на второ ниво, откъдето ще бъдат привеждани към партерното ниво за митническа и паспортна проверка.

Осигурени са 24 паркоместа за леки автомобили на север от сградата в Зона „Морска гара“ и 41 паркоместа за леки автомобили на юг от сградата на Морска гара, които ще се ползват от граждани.Предвидени са и 12 паркоместа за изчакващи автобуси в зоната и нов обществен паркинг.

Възложител на проекта „Морска гара“ Бургас е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост