Строителството на Морска гара Бургас върви по график

morska-gara-burgasСтроителството на Морската гара на пристанище Бургас върви според предварително заложените срокове в проекта.

Кметът на града Димитър Николов, бившият председател на Комисията по транспорт и съобщения в 41-о НС Иван Вълков и изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов огледаха терена до старата кейова стена, където се изгражда новият пътнически терминал.

До края на лятото гарата ще бъде завършена и през октомври ще посрещне 6 луксозни лайнера. Те са на 3 от най- известните круизни компании: Royal Caribian, Princess Cruises, P&O Cruises,обясниха от ръководството на порта.

Максималните параметри на най-големия кораб м/к Celebrity Constellation са – дължина 294 м, газене 8м, 2000 пасажера на борда и 1500 екипаж. Сградата на Морска гара, със заведението за хранене ще бъде разположена по протежението на кея на 18 метра от морето. Състои се от модули 1, 2 и 3. В първия модул ще има зала „Заминаващи“ с директен вход от вън.

Заминаващите ще преминават през метал-детектор, проверка, митница и паспортна проверка, след което ще се качват на второто ниво с асансьори, достъпни и за хора с увреждания, за да преминат към акостиралия кораб.

Във вторият модул ще има заведение за хранене на два етажа и междинно ниво, което е функционално отделено от Морската гара и няма да се ползва от пътниците.

В модул 3 пристигащите ще слизат от акостиралия кораб на второ ниво, откъдето ще бъдат привеждани към партерното ниво за митническа и паспортна проверка.

Осигурени са 24 паркоместа за леки автомобили на север от сградата в Зона „Морска гара“ и 41 паркоместа за леки автомобили на юг от сградата на Морска гара, които ще се ползват от граждани.Предвидени са и 12 паркоместа за изчакващи автобуси в зоната и нов обществен паркинг.

Възложител на проекта „Морска гара“ Бургас е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на

Емил Милев: Новото пристанище „Карантината“ е много полезно за дребния и среден риболов

За големите рибарски кораби вариантът е да бъде разширено рибарско пристанище „Варна“ със средства от новия програмен период, заяви пред Maritime.bg Емил Милев, председател на