Създават три морски резервата по нашето крайбрежие

Black_sea

Създаването на три изцяло морски защитени зони ще предложи министерството на околната среда на Министерския съвет през септември.

Те ще са част от екомрежата “НАТУРА 2000”. Това ще са първите изцяло морски защитени зони в нея. Сега тя покрива части от морето, но те не са обособени самостоятелно, а като части от други територии.

Целта на морските зони е опазване на трите вида китоподобни в Черно море – делфин, афала и морска свиня, както и на черноморската скумрия, която е застрашена от изчезване.

Трябва да опазят и местообитания като рифовете. Най-голяма от новите зони е “Емона”, предава Труд. Простира се от устието на р. Камчия до Емона.

Другите две са край Златни пясъци и залива Отманли до Бургас. Предлага се и разширяването навътре в морето на други 6 зони, включително “Странджа” и “Иракли”.

Maritime.bg – Green

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили