Сърбия с агенция за разследване на морски катастрофи

Сърбия планира да създаде агенция, която да разследва инциденти на море, въпреки че няма излаз на море, нито пък излишни пари в хазната, съобщи Ройтерс,  позовавайки се на говорител на сръбското правителство, предаде БТА.

Според законопроект, който ще бъде внесен в парламента през Септември, агенцията ще отговаря за „разследването на морски инциденти, предлагането на мерки за предотвратяване на такива и подобряването на морската навигация“.

Сърбия изгуби излаза си на Адриатическо море през 2006 г. след разпадането на държавната общност с Черна гора. Страната, която се стреми към членство в Европейския съюз, няма търговски морски флот, но има речни кораби, които плават по Дунав и другите по-малки реки.

„Наистина, Сърбия няма морски съдове, но има около 5000 моряци, работещи на чужди кораби, и този закон трябва да бъде приет като част от усилията ни да се присъединим към Европейския съюз“, каза правителственият говорител.

Той добави, че ако един ден някой регистрира кораб под сръбски флаг, новата агенция ще отговаря за него.

Анализаторите се отнасят критично към плана и казват, че новата агенция ще натовари още повече и без това затруднения държавен бюджет.

Даниел Цветичанин, университетски професор от Белград, смята, че по същия начин държавата може да създаде и космическа агенция. „Това е още една безполезна институция, която ще се храни от бюджета“, казва професорът.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост