С оръжие Русия спря кораб на Грийнпийс (видео)

greenpeace-arctica

Грийнпийс обвини Русия, че е блокирала нейния кораб ARCTIC SUNRISE, при мисията му срещу разширяване на дейностите по търсене на нефт и газ в уязвимата, но богата Арктическа зона. На борда на кораба вчера се качиха граничари от Бреговата охрана на Руската федерация.
[youtube width=“540″ height=“320″]W2ShfEGtioY[/youtube]
Според природозащитната организацията, корабът е бил отклонен след като се е насочил към специализиран съд за търсене на нефт, който е собственост на държавната Роснефт и ЕксонМобил. От борда на ARCTIC SUNRISE са били пуснати и няколко бързоходни лодки, на които са били разпънати плакати с надпис „Да спасим Арктика“.

Maritime.bg припомня, че преди няколко дни руските власти отказаха корабът на Грийнпийс да навлезе в Северния морски път. Това им решение се основава на ледовия клас на кораба, който обаче е достатъчен за осъществяването на преход в тази част от годината.

Според екозащитниците сондажите в Арктика ще създадат реална опасност за унищожаване на десетки видове, както и ще подействат на процеса на глобалното затопляне.

По мнение на големите корпорации, в Арктика има 20% от всички неоткрити и неразработени залежи на нефт и газ. Разтопяването на ледените шапки ги прави значително по-достъпни.

„Офшорните операции трябва да бъдат забранени в Арктика. При нефтен разлив в отдалечените хабитати – например на полярни мечки и нарвали, те няма да могат да бъдат спасени“, заявиха от Грийнпийс.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.