Температурен рекорд във водите на Черно море

201308

Отчетено е рекордно увеличение на средната температура на водата в световния океан. Това е извод от доклад на Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ. Температурата е по-висока с 0.62 °C, отчетените нива са най-високи от 1880 г. насам. Според администрацията това явление може да бъде описано като аномалия, която засяга горните водни пластове на водните басейни.

Справка на Maritime.bg показва, че според изследването на американската служба, водите на Черно море също са засегнати. В доклада е посочено, че във водите на нашето море също се отчита рекорден пик на температурата. Само в най-северните части на Черно море не е отчетен рекорд, но температурата на водата е по-висока от миналогодишната.

Институтът по океанология при БАН не е извършвал такова наблюдение в Черно море. Това каза пред Maritime.bg неговият директор проф. д-р Атанас Палазов. По думите на професора американското изследване се базира на събраните данни от повече от 3000 изследвания на температурата. Според проф. Палазов тази тенденция е опасна и в бъдеще ще засегне крайбрежните градове и села. Огромна част от населението на земята живее именно в тези райони. 

Още през 2007 г. Междуправителствения панел за климатични промени предвиди, че до края на 21 век нивото на океаните и моретата ще се увеличи с до 60 cm. Този процес със сигурност ще окаже влияние на работата на пристанищата.

В САЩ вече текат научни проекти, които търсят изход от евентуална криза, причинена от повишаване нивото на океаните. Няколко са градовете по океанското крайбрежие в САЩ, където вече се наблюдават ефектите от повишената температура на водата и увеличаване нивото на океаните. 

Това явление няма да засегне нас, но ще се отрази на нашите внуци и техните деца„, каза още Палазов.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за