Терористична атака срещу контейнеровоз разкри контрабанда (видео)

cosco-asia

През август терористи обстрелваха контейнеровоз с гранатомет. В Суецкия канал под обстрел попадна кораб COSCO ASIA (10,062 TEU).

Тогава една от двете изстреляни ракети удари контейнер на борда. При инцидента не пострадаха моряци от екипажа на кораба, но на по-късен етап бе установено, че в контейнера има контрабандни цигари.

Пратката е била за свързани с IRA лица. 4,3 млн. евро са щели да приберат контрабандистите, ако цигарите са били реализирани, съобщи ирландски вестник.

Предполага се, че контейнерът е натоварен на COSCO ASIA във Виетнам. Видео от атаката, отговорност за която пое терористичната организация Ал Кайда, бе публикувано в YouTube.

След като било установено съдържанието на контейнера, в него е поставено проследяващо устройство. От Пристанище Ротердам цигарите били натоварени на друг кораб и транспортирани през пристанище Дъблин до малкото градче Диндалк. Там полицията арестувала четиримата получатели на пратката, за които е установена връзка с IRA.

Видео:


Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,