Тони Димитрова е гвоздеят в програмата за деня на моряка във Варна

den-na-moryka

25 юни – Международен ден на моряка, ще бъде тържествено отбелязан във Варна. Ден по-рано от официално обявената от Международната морска организация дата, ще бъде проведен Национален форум за морска култура.

Целта на форума е да бъдат запазени и развити добрите традиции в родната морска култура, както и да се постигне обединение на хората, свързали живота си с морето, обясни пред Maritime.bg к.д.п. Александър Александров – организатор на форума.

В него ще участват редица учени от всички краища на страната. Гост ще бъде и проф. Александър Янков, който ще разгледа въпросите на морската ни правна култура.

Международният ден на моряка ще започне във Варна с провеждане на две дискусионни кръгли маси. Ще бъдат обсъдени проблемите на моряците във връзка с влизащата в сила Морска трудова конвенция, както и криминализирането действията на морските капитани. „По-късно през деня ще преминат морско кръщене децата, които са наградени в конкурса Детско море“, каза пред Maritime.bg к.д.п. Димитър Димитров – председател на асоциацията на капитаните у нас.

По думите му малчуганите ще се разходят на борда на ветрохода „Калиакра“, който БМКЦ предоставя безвъзмездно за моряшкия празник. Кулминация на моряшкия празник ще бъде заключителен концерт, който ще се проведе в Летния театър с начален час 19:30 часа. За моряците ще пее тяхната любима звезда Тони Димитрова. Преди да изпълни любимите на всички ритми, на сцената ще бъдат наградени капитан и главен механик с почетни знаци на кмета на Варна.

„Гарантираме, че с тази награда ще бъдат удостоени емблематични личности за българското морячество, засега обаче ще запазим техните имена в тайна“, каза още к.д.п. Димитров.

Входът за заключителния концерт е свободен, съобщиха още от асоциацията на капитаните.

 

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост