Торпедо с изкуствен интелект строят в Русия

torpedo

В Русия бе създаден научен съвет за проектиране на ново торпедо. Съветът ще се занимава с теоритичната работа по балистиката, хидродинамиката и акустиката. Създаването на торпедо с елементи на изкуствен интелект, което може в дълбочина не само да разпознава обекти по принципа „свой-чужд”, но и да променя програмата за търсене и да създава нови цели.

Днес Русия, както и преди, заема водещи позиции в разработката на такъв тип оръжия, изпреварвайки водещите във военноморско отношение страни, отбеляза вицепрезидентът на академията на геополитическите проблеми Константин Сивков.

„Приоритетно направление на разработката на ново торпедно оръжие ще бъде повишаването на далекобойността на стрелбата и откриването на подводни обекти отдалече. А също и създаването на торпедо с изкуствен интелект, което може да изработва траектория на прицелването си и да предотвратява насочването към лъжливи цели“, каза още той.

Създаването на научен съвет по проектиране на торпедни оръжия показва желанието на Русия да изпревари другите страни,  подчерта военният наблюдател на „Комсомолска правда” Виктор Баранец.

„Нашите школи, които разработват подводно оръжие, сега са разположени в няколко центъра. Нашите власти и военнопромишленият комплекс имат желание да концентрират знаменитата руска школа по торпедостроене в едни ръце и да бъде създаден мощен център по строителство на подводно оръжие. Сега главната задача е снабдяването на това оръжие с интелект“, коментира ое Баренец.

Специалистите отдавна се вълнуват от въпроса, възможно ли е създаването на торпеда-роботи, снабдени с изкуствен интелект. Засега торпедото само не може да търси, то е боеприпас, който се насочва към вече определена цел, пояснява Константин Сивков.

„Интелектът на торпедата е предназначен за отделяне на истинските цели от препятствията. С търсенето на целите се занимават други средства. Ако торпедата се изстрелват от подводници, се използва хидроакустичната станция на подводницата. Торпедо, което да бъде пуснато в определен район, да плава там дълго време и да търси целите с помощта на хидроакустична станция за да ги унищожи, в момента не съществува“, добави още Сивков.

В същото време руските моряци имат на въоръжение реактивната ракета-торпедо „Шквал”, на която принадлежи абсолютният рекорд за скорост на подводен обект – над 300 км/ч. Заради високата скорост на ракетата целта просто не успява да маневрира.

Научният съвет по проектирането на торпедното оръжие ще обедини водещи учени и специалисти в областта на балистиката, хидродинамиката, акустиката и компютърните технологии. И още през 2014 година Съветът планира да проведе конгрес по торпедостроене.

Maritime.bg – ВМС  / Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост