Трактор спуска спасителни лодки от всеки бряг

През годините са правени множество неуспешни разработки за създаване на ефективна система за спускане и прибиране на спасителни лодки от бряг.

Един от най-важните фактори при спускане – ъгълът, някак остава недостижим за инженерите. Изглежда сега в RNLI- Кралски национален институт за спасителни лодки на Великобритания, са открили решение, което е едновременно безопасно и ефективно, съобщава системата за морскo съдържание MaritimeHub.

Разработената от Supacat, „плажна“ система за спускане на спасителна лодка включва потопяемем трактор с хидравлична система за по-бързо спускане. Тракторът транспортира цялата секция до брега, настройва платформата в подходящ ъгъл и спуска лодката.

Ъгълът на спускане осигурява момент за плавателния съд, достатъчен за достигане на по-дълбоки води. Към момента британската система продължава да се тества, очаква се тя да бъде въведена в експлоатация през следващата година. Тракторът разполага с 13 литров V8 двигател „Скания“.

maritime.port.bg – Морски технологии

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие