Три обвинения за шкипера, който блъсна яхта в танкер (видео)

yahta-udar-tanker

Три обвинения са повдигнати срещу шкипера на ветроходната яхта, която се вряза в танкера HANNE KNUTSEN (построен 2000г.) през 2011г.

Инцидентът нямаше да има такъв международен отзвук, ако не бе сниман от борда на друг плавателен съд.

При сблъсъка пострада един от членовете на екипажа на яхтата, друг скочи във водите без спасително средство.

Още тогава морските служби на остров Уайт, където стана инцидентът, коментираха, че вина носи само яхтсменът. Според местните разпоредби ветроходните съдове не трябва да навлизат в зона, която е с граници 1 км пред носа и 100 метра зад кърмата на всеки плавателен съд с дължина над 150 метра.

Скрит за публиката две години остана и фактът, че от десния борд на танкера (124,000DWT) е имало друг малък плавателен съд, който в същия момент е бедствал, заради авария на машината.

HANNE KNUTSEN е подал звуков сигнал за изменение на курса надясно, която обаче не е извършена, тъй като пилотът на мостика забелязва дрейфащата моторна лодка. Подаден е втори звуков сигнал за промяна на курса наляво.

Малко след това яхтата ATALANTA OF CHESTER се врязва в носа на танкера. Прокурорът по делото заяви на вчерашното изслушване, че шкиперът на яхтата не е преценил ситуацията, той е трябвало да използва двигателя си за да се отдалечи от танкера. Прокурорът добави, че използването на двигателя е било позволено и според правилата на регата – ATALANTA OF CHESTER е нямало да бъде декласирана.

Междувременно шкиперът се защитава с тезата, че е бил подведен от звуковите сигнали.

Процесът продължава.

Видео:

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал