Турски боен кораб спря работата на научноизследователски съд във водите на Кипър

turciya-egipet-voennomorski-ucheniya

Остра реакция предизвика днес в Кипър поредната провокация срещу суверенните му права от страна на Турция. Правителството ще протестира пред международната общност за инцидент, при който турска фрегата е застрашила норвежки кораб, намиращ се в териториалните води на Кипър, предаде БНР.

Турската фрегата е предприела действия срещу норвежкия изследователски кораб, извършващ сеизмични проучвания за находища на природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър. На 1-ви февруари вечерта екипажът на норвежкия кораб  е бил предупреден, че навлиза във води “под турска юрисдикция”. След малко повече от 5 часа корабът се е отдалечил от района. Инцидентът става в района на три участъка, лицензирани от правителството на Кипър за сондажи за природен газ, които се намират от южната страна на острова.

Министърът на отбраната Фотис Фотиу потвърди, че е имало опити за сплашване срещу норвежкия кораб от турската военна фрегата. Според него това е част от стратегията на Турция чрез заплахи и предизвикателства да създаде напрежение и криза в региона. Той посочи, че Кипър няма да прекрати работата си по проектите за своята енергийна сигурност. Военният министър направи изявленията след посещението си на американския разрушител, който акостира днес в Лимасол.

Външният министър Йоанис Касулидис нарече инцидента “абсолютно неприемлив” и заяви, че правителството ще изпрати протест до ООН, както и ще уведоми САЩ, Франция и Норвегия, чиито компании работят в района. Касулидис призова международната общност да обърне внимание на най-новите турски провокации и постави въпроса дали тази обстановка създава климат за водене на преговори за обединяване на страната.

Политическите партии в Кипър остро реагираха както за грубото нарушаване на суверенните права на страната и международното право, така и за забавената реакция на правителството.

Инцидентът става на фона на продължаващите сеизмологични проучвания на турския изследователски кораб “Барбарос Хайредин Паша”, който миналата седмица за втори път след декември миналата година влезе в териториалните води на Кипър от североизточната страна на острова.

Снимката е илюстративна

Maritime.bg – Свят

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост