Поредна версия на КТК представиха в Русия

Лого: Морски съвет на РФ. / / /Морският съвет на РФ отговаря за прилагането на националната морска политика.
Лого: Морски съвет на РФ.      Морският съвет на РФ отговаря за прилагането на националната морска политика.

Министерството на транспорта на Русия публикува новата версия на проект на Федералния закон за изменение и допълнение на „Кодекса на търговското корабоплаване на Руската Федерация“.

Промените засягат дейността на морските пилоти. Новата версия на запонопроекта предвижда, че пилотът е служител на пилотска организация, създадена под формата на федерална бюджетна агенция.

По-рано бе предвидено пилотските организации да бъдат само федерални агенции, без касателство с бюджета. Настоящата версия на законопроекта не е съгласувана с руското министерство на икономическото развитие и не е разглеждана от антимонополните структури.

„РОСТРАНСНАДЗОР“ ще наблюдава и регулира дейността на пилотските организации във Федерацията.

Законопроектът урежда отговорностите на капитана на кораба и пилота. Капитаните трябва да проверяват лицензите на пилотите, от своя страна пилотите имат право без съгласие на капитана да спират пилотажа, преди корабът да е закотвен, акостирал или на сигурно място.

В районите на задължителен пилотаж капитаните нямат право да плават без пилот. Ако корабът принадлежи към категорията на плавателни съдове, които са освободени от задължителен пилотаж, то тогава липсата на пилот се допуска.

maritime.port.bg припомня, че руският президент Дмитрий Медведев подписа Федерален закон за изменение и допълнение на „Кодекса на търговското корабоплаване в Руската федерация“, през месец Юни т.г..

„Президентът Медведев подписа Закон за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване в Руската федерация, с което се цели осигуряване на еднакви условия на труд както на публичните, така и на частните пилотски станции.“,  съобщиха тогава от пресслужбата в Кремъл.

„В морските пристанища с военноморски бази или базирани военни кораби, както и в морските пристанища, в които обработката на опасни товари е повече от половината от всички товари, пилотаж се извършва само от обществени организации“ – този член бе променен, а битката за промяната му се води още от 2004 г.

Основа на обсъждане през годините бе дали има разлика между морските пилоти работещи в държавни и частни организации.

„Досегашната практика доведе до реакцията на Медведев. Според него такава разлика не може да има“, съобщиха от Кремъл.

maritime.port.bg – Корабоплаване / Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост