„Убиецът на самолетоносачи“ излиза на оперативен простор на Средиземно море

kraicer-moskva

Русия продължава да засилва групировката си в източната част на Средиземно море. В близките денонощия към нея ще се присъедини ракетният крайцер „Москва“ – флагман на Черноморския флот. Според радио „Гласът на Русия“ с тази маневра, вероятността от удар на САЩ срещу Сирия става все по-малка. За това не на последно място спомогнаха активните действия на Русия в информационното противопоставяне.

Необходимостта от война се поставя под съмнение от редица пунктове. Започвайки от отсъствие на увереност в правдивостта на информацията относно използването на химическо оръжие от войските на Башар Асад, и стигайки до икономически съображения. Твърде съществено място в аргументацията заема факторът на присъствие в региона на ВМС на Русия. Американските граждани се замислят за възможните последици от непреднамерено попадане на крилата ракета на ВМС на САЩ в руски кораб. Експертите обаче мислят за друго – радиолокационните съоръжения на руските кораби са способни напълно „да покрият“ въздушното пространство на Средиземноморието. Като се има предвид текущата обстановка няма никакви гаранции, че получената от тези радари информация няма да бъде незабавно предадена в Дамаск, което означава рязко увеличение и ефективност на ПВО и на бреговата отбрана на Сирия.

Трябва да се отбележи ролята на руските медии, включително на телевизионния канал RT. Активното представяне на алтернативна гледна точка, разказите за истинския облик и състава на противниците на режима на Асад, в съчетание с качествена картина и добри водещи, можаха да пречупят формиралия се образ на сирийската опозиция като „борец за свобода“.

Фактически сирийският конфликт ни дава рядък пример на война, спряна още преди започването й, преди всичко за сметка на успешното информационно противопоставяне, пише „Гласът на Русия“.

Флотът също остава един от активните инструменти на политиката. Информацията за излизане в морето и районите на групировки на ВМФ на Русия едва ли някога е предизвиквала подобен интерес сред западните читатели и слушатели. Още повече, че сега Средиземноморската групировка на руския флот се оглавява от ракетния крайцер „Москва“. Корабите от този клас, които имат мощно оръжие, включително съвременен комплекс от противокорабни ракети П-1000 „Вулкан“, в западната преса често ги наричат „убийци на самолетоносачи“. Появата на такъв руски крайцер, в който и да е оперативен район вече сама по себе си служи като значителен аргумент.

Главното послание на Москва, подкрепено от разгръщането на руската военноморска групировка в Средиземно море, се състои в това, че който и да започне война, той ще носи цялата отговорност за всички възможни последици.

Maritime.bg – ВМС
 

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост