Хидравлична набиваща машина потопи катер на Морска администрация

433749
Хидравлична набиваща машина се стовари върху катер на ИА „Морска администрация“ в Русе.
Инцидентът е станал около 13;00ч., съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на администрацията к.д.п. Сергей Църнаклийски.

Кърмовата част на катер „Пристис“ е потънала. „Няма пострадали, щетите са само материални“, обясни к.д.п. Църнаклийски. По негово мнение инцидентът е станал след като почвата под хидравличната машина е поддала.

Стрелата на машината се забива в кърмовата част на катера. Машината е набивала пилоните на новостроящия се Речен информационен център, чиято първа копка бе направена миналата есен от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.

Снимки:
 [oqeygallery id=110]

Завърши първата част от операцията с участието на екипи от „Гражданска защита“ на ОУ ПБЗН – Русе, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ – Русе, Гранична полиция – Русе, ОД на МВР – Русе и др. Верижната машина бе изправена внимателно с помощта на плаващия кран „Титан“ с товароподемност 100 тона, като преди това бе направен опит да се изпомпи вода от катера с помощта на 2 мощни помпи, предаде РусеИнфо. Плавателният съд се надигна и изравни в понтона, но после отново потъна. Машинистът на строителната машината не е употребил алкохол. Предстои проверка за това дали са нарушени строителните норми и норми за експлоатация на машината, както и щетите по катера. Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” подпомага „Морска администрация” за изваждането на катера. Взети са превантивни мерки за недопускане на разлив на гориво от резервоарите на машината в реката.

Центърът за речно-информационни услуги се изгражда от 3 г. с 6 млн.лв. по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС“ в Русе. БУЛРИС се финансира с над 35 млн.лв. по ОП „Регионално развитие“, като 15% от общата сума се съфинансира от републиканския бюджет. Проектът трябва да завърши до средата на 2014 г.

Фото: Русенюз, РусеИнфо

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор