Хидравлична набиваща машина потопи катер на Морска администрация

433749
Хидравлична набиваща машина се стовари върху катер на ИА „Морска администрация“ в Русе.
Инцидентът е станал около 13;00ч., съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на администрацията к.д.п. Сергей Църнаклийски.

Кърмовата част на катер „Пристис“ е потънала. „Няма пострадали, щетите са само материални“, обясни к.д.п. Църнаклийски. По негово мнение инцидентът е станал след като почвата под хидравличната машина е поддала.

Стрелата на машината се забива в кърмовата част на катера. Машината е набивала пилоните на новостроящия се Речен информационен център, чиято първа копка бе направена миналата есен от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.

Снимки:
 [oqeygallery id=110]

Завърши първата част от операцията с участието на екипи от „Гражданска защита“ на ОУ ПБЗН – Русе, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ – Русе, Гранична полиция – Русе, ОД на МВР – Русе и др. Верижната машина бе изправена внимателно с помощта на плаващия кран „Титан“ с товароподемност 100 тона, като преди това бе направен опит да се изпомпи вода от катера с помощта на 2 мощни помпи, предаде РусеИнфо. Плавателният съд се надигна и изравни в понтона, но после отново потъна. Машинистът на строителната машината не е употребил алкохол. Предстои проверка за това дали са нарушени строителните норми и норми за експлоатация на машината, както и щетите по катера. Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” подпомага „Морска администрация” за изваждането на катера. Взети са превантивни мерки за недопускане на разлив на гориво от резервоарите на машината в реката.

Центърът за речно-информационни услуги се изгражда от 3 г. с 6 млн.лв. по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС“ в Русе. БУЛРИС се финансира с над 35 млн.лв. по ОП „Регионално развитие“, като 15% от общата сума се съфинансира от републиканския бюджет. Проектът трябва да завърши до средата на 2014 г.

Фото: Русенюз, РусеИнфо

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на