Холандски кораб ще изследва водите ни

Screen shot 2013-06-05 at 1.07.00 PM

Правителството разреши научно-изследователският кораб „Pelagia“, плаващ под холандски флаг, да пребивава в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона у нас в периода от 7 до 24 юни т. г. за извършването на океанографска експедиция по програмата „PHOXY“.

Дейностите по реализацията на програмата се финансират от Netherlands Organisation for Scientific Research и European Research Council.

В проекта участват и партньори от САЩ, Австралия, Румъния и Турция. Целта на експедицията е да се получи по-добра представа за взаимодействието между елементи като фосфора, желязото, мангана и въглерода в различните окислително-редукционни слоеве във водния стълб и утайките.

Специално внимание ще се обърне на промените в качеството на органичната материя по редокс слоевете, обусловени от измененията в цикличността на тези елементи и значителното въздействие, което оказват върху морската екосистема. Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват чрез безопасни методи и средства.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес