Център за ранно предпазване от цунами откриват във Варна

цунами-бомба
Изграждането на нова предупредителна система за предпазване от цунами в Черно море вече е на своя финал.
Тя тръгва точно след старта на активния летен сезон и е дело на български и румънски океанологози. Това съобщи за доц. д-р Орлин Димитров, председател на Научния съвет на Института по океанология към БАН, чиято научна специалност е геотектониката, тоест земетресенията и другите природни бедствия.

Координационният център, в който ще се събира цялата информация за нашето крайбрежие, вече е почти завършен и ще се помещава в Института по океанология-БАН, Варна. Предупредителната система от станции в морето и по крайбрежието ще фиксира всички сеизмични трептения и на основата на параметрите им ще определяме, дали се получава земетресение, което може да бъде опасно, респективно дали може да предизвика цунами, обясни доц. Димитров, цитиран от Черно море.

По неговите думи изключително голяма е стопанската полза от новата регионална предупредителна система за предпазване от цунами в Черно море. На първо място тя дава много по-голяма сигурност на всички живеещи и пребиваващи по черноморското ни крайбрежие.

Хората вече ще могат своевременно да се информират, за да се евакуират на безопасно разстояние, ако – не дай си Боже!, стане опасно земетресение в акваторията ни. Второ – въпросът има и чисто бизнес страна. Ние сме туристическа страна и когато в чужбина знаят, че по нашето крайбрежие има ранно предупредителна система за цунами, авторитета на морските ни курорти силно ще се вдигне, защото е гарантирана пълната сигурност на летовниците, подчерта доц. Димитров.

Той даде за пример случилото се в Индийски океан през 2004 г., когато неочаквано мощно земетресение предизвика цунами, което нанесе страхотни поражения по крайбрежието и предизвика смъртта на хиляди нищо неподозиращи летовници. Ако там е имало подобна система за ранно предупреждение голяма част от хората със сигурност са щели да се спасят. Заради този инцидент морският туризъм в региона е отчел катастрофален спад през следващите години. Разработката има и още една вече чисто научно страна. Събраната научна информация за този вид природни бедствия и нейното анализиране имат изключително голямо значение за по нататъшното изследване на процесите в морето.

Новата регионална предупредителна система за предпазване от цунами е част от изграждането на глобалната наблюдателна мрежа за природни бедствия, допълни още доц. Димитров.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост