Черноморските морски университети търсят европари

1

Възможностите за кандидатстване за отпускане на финансови средства по европейски програми бяха обсъдени на годишната среща на ректорите на университетите от черноморските държави, членове на Черноморската асоциация на морските институции (BSAMI).

Срещата се проведе в Морския държавен университет “Адмирал Ушаков” в Новоросийск, Русия. От българска страна участие взе кап. I ранг, професор, доктор на науките Боян Медникаров, началник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Сред акцентите на обсъжданията бе и възможността за използване на други международни образователни програми за обмен на преподаватели и студенти. От BSAMI най-вероятно ще опитат да привлекат още членове, този път дори извън черноморския басейн. Работната среща приключи с ангажимента следващата година да се проведе в Батуми, Грузия, под организацията на местния Морски университет в града.

Висшето Военноморско училище „Н.Й.Вапцаров” е съучредител и член на асоциацията от нейното създаване през 2010 г. ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” е председател на комитета за морско образование. Основните задачи на този комитет са обмен, съгласуване и анализ на учебни програми с цел постигане на съвместимост, актуалност и високо професионално ниво на подготвяните морски специалисти с висше образование и достигане на висока ефективност на научната дейност от членовете на асоциацията.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на