Черно море е важна артерия за транзита на енергоносителите

черно-мореЧерноморският регион е изключително важен като морска артерия и коридор за транзита на енергоносителите. Това каза на брифинг, посветен на дейността на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Олег Ковальов – старши съветник на Посолството на Руската федерация, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Олег Ковальов, черноморският регион е изключително важен като морска артерия и коридор за транзита на енергоносителите, затова и Европейският съюз проявява нарастващ интерес към Черноморските страни. ЕС продължава линията за изграждане на сътрудничеството с ОЧИС предимно в рамките на собствените си инициативи: „Черноморска синергия”, „Източно партньорство” и „Партньорство за опазване на Черно море.”

Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (ОЧИС)е създадена 25 юни 1992 като регионална инициатива. „От май месец 1999 година става пълноправна международна организация. Членовете на ОЧИС са: Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна. В ОЧИС има 18 работни групи, които функционират в основните направления на сътрудничество: сферата на транспорта, енергетиката, науката и технологиите, екологията, съобщенията, селското стопанство, образованието, борба с организираната престъпност и други.

В рамките на Организацията действат органи свързани с ОЧИС – Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), Международния център за Черноморски изследвания (МЦЧИ), Бизнес Съветът и Парламентарната асамблея на ОЧИС (ПАОЧИС). „Вниманието на членовете от Организацията е насочено главно към реализирането на конкретни регионални проекти: координирано изграждане на Черноморската кръгова магистрала с изходи към трансевропейски магистрали и подобряване и разширяване на морските магистрали. Не по-малко важен е и проекта за формиране на регионален енергиен пазар и създаването на Черноморски енергиен пръстен”, каза Ковальов. Той обясни, че не всички страни споделят този подход на ЕС за изграждане на сътрудничеството с ОЧИС предимно в рамките на собствените си инициативи, включително и Русия не е съгласна с този подход, защото тези формати не само се дублират, но и са ориентирани към двустранно сътрудничество с черноморските държави. Русия изхожда от това, че Организацията трябва да се занимава с определените от уставите й документи, въпроси за икономическото развитие. Категорично се противопоставяме на каквито и да е било опити да се вмъкват в дневния ред на ОЧИС политически проблеми. За решаването на такива задачи съществуват съответните формати. Тази позиция е споделяна от страни-членки на ОЧИС.

 Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на